Nyári tudnivalók rákbetegeknek 6.

A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt.

 

A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt.

 

Dr. Bittner Nóra onkológus főorvost arról kérdeztük, mire kell a rákkezelések alatt és után különösen odafigyelni. A napozás mellett szó volt többek között a hőség miatti rosszullétekről, az izzadásról, a rovarcsípések hatásairól, az allergiáról és a különböző védőoltások alkalmazásáról.

 

Vitaminpótlás

 

Milyen vitaminpótlók javasolhatók a rákbetegeknek?

Mindenképp az a javasolt, hogy a vitaminokat természetes anyagokból vegyük magunkhoz, főleg nyáron, amikor rengeteg a friss gyümölcs és zöldség. Ezeket érdemes nyersen fogyasztani, hiszen úgy biztosan nem bomlanak le a bennük lévő értékes vegyületek. Nagyon jó ilyenkor az eper, a szőlő, a körte. Különösen ajánlom a paradicsom, illetve a piros bogyós gyümölcsök fogyasztását, mert ezek kivonatának igazoltan daganatellenes hatásuk is van. Természetesen a téli időben - decembertől tavaszig - külső vitaminforrások is igénybe vehetők.

 

Allergia

 

Előfordulhat-e, hogy valakinek az immunrendszer gyengülése miatt allergiája alakul ki? Mik lehetnek ennek jelei?

 

Mivel a gyógyszeres kezelés következtében immunérzékenység alakul ki és ennek következtében olyan ételekre, vegyszerekre, porokra lesz allergiás a szervezet, amikre korábban nem jelentkezett ilyen reakció. Az allergia tüneteként irritáló, száraz köhögés, vagy bőrpirosodás jelentkezhet elsősorban, de súlyosabb esetben légzési nehézség is kialakulhat. Ha egyszer észleljük a tüneteket, lehetőleg meg kell találni és ki kell küszöbölni a környezetből azt a bizonyos vegyszert vagy ételt, ami a problémát okozza. Sokan érzékenyek például a szója alkalmazására, és az ételekben számos olyan mesterséges színezék, adalékanyag lehet, amik allergiás reakciókat váltanak ki egyesek szervezetében.

 

Aki allergiás, és valamilyen rákkezelésben részesül, milyen vitamint vagy gyógyszert szedhet, illetve hogyan védekezhet a tünetek ellen? Kell-e számolnia a tünetek erősödésével a betegség miatt?

 

Minden ilyen esetben javasolt egy allergia-kivizsgálás. Az ún. étel-elimináció során fel kell sorolni, hogy miket evett a beteg, mielőtt az allergiás tüneteket észlelte, ezután ezeket az ételeket egyenként fogyaszthatja, hogy próba-alapon kiderüljön, melyik váltotta ki a reakciót. Gyógyszerek esetében is hasonlóan lehet eljárni. A bőr-teszt során ezeknek az anyagoknak a vegyületeit a bőrbe juttatják, és a reakció nagyságától függően megállapítják, hogy mire allergiás az adott páciens és mire nem.

 

Léteznek már olyan, viszonylag hosszan tartó, ún. hiposzenzibilizásálások, vagyis immunválaszt kifárasztó kezelések, melyek után nem jelentkezik többet a heves reakció - ezt a rákkezelés alatt nem végzik.

 

Ha jelentkeznek a tünetek, az allergia ellen más esetekben is alkalmazott szteroidokat és antihisztaminokat adják a betegeknek. Fontos, hogy még az elején blokkoljuk a gyulladásos kört, mert így nem fokozódik a probléma - például csak bőrpír jelentkezik, és nem alakul ki légzési nehézség.

 

Forrás: http://daganatok.hu/eletmod/nyari-tudnivalok-rakbetegeknek