Őszi sportok: nincs kifogás!

A mozgás elűzi a gondokat. Már a nagy meleg sem lehet mentség: az ősz az el- vagy éppen az újrakezdés ideje lehet a sportolásban is. Akár szabadtéri, akár edzőtermi vagy uszodai testmozgást válasszunk, lassan elővehetjük a dresszeket. Mihez lenne kedve?

Futás, séta, kerékpározás - az őszi hónapok legideálisabb mozgásformái. A jelmondatunk pedig legyen ez: ameddig és ahogyan jólesik. Nem időmérő edzésen vagyunk: fokozatosan szoktassuk magunkat a választott mozgásformához. Igazi sikerélmény lesz, ha az első időkben még nehezen lefutott, lekerekezett táv egy idő után már meg se kottyan. Futás közben sétálhatunk, vagy séta közben futhatunk: a tempó csak rajtunk múlik.

Gondűző hatás

 

Akár a futást, akár a biciklizést - vagy bármelyik testedzést - választjuk, biztosan jó néhány kedvező testi és lelki hatással számolhatunk: erősebb lesz a szívünk, formásabbak a kritikus testtájak, nő az állóképességünk, javul a kondíciónk, erősödik az immunrendszerünk - hogy most csak néhányat említsünk. És akkor még nem is beszéltünk fantasztikus stressz-oldó hatásukról: egy nehéz nap minden bánata elhalványul egy kellemes, koraesti testedzés után.

 

Vízválasztók

 

Ha uszodába mennénk inkább, ott sem kizárólag az úszással hozhatjuk formába magunkat. A vízben végzett fitnesz nagy előnye, hogy komoly fizikai terhelés mellett szórakoztatóan képes mozgásra bírni. Az aquafitnesz gyakorlataiban nagy szerepet kap az alakformálás, ráadásul olyanok is eljárhatnak vízitornára, akik nem tudnak úszni. A testrészeken rögzített szivacsok ugyanis megakadályozzák, hogy a gyakorlatok végzése közben lemerüljünk.

 

Edzőtermi sokféleség

 

Az edzőtermek is a legváltozatosabb mozgásformákat kínálják - táncos edzés, aerobik, a jóga számtalan típusa, spinning, pilates, zumba -, csak a választás nehéz. Érdemes több mindent kipróbálni, hogy megtaláljuk az igazit.

 

(Kép: Europress)

Forrás: házipatika.com