Ötből egy amerikai gyereknek legalább egy koleszterin értéke eltér a normálistól

A legfrissebb szövetségi adatok szerint az Egyesült Államok fiataljainak 20 százaléka koleszterinproblémával küzd már most. Ezzel nagymértékben nő a kockázatuk a szív- és érrendszeri betegségek mielőbbi kialakulására.

 

Ötből egy amerikai gyereknek vagy kamasznak legalább egy koleszterin értéke eltér a normálistól: vagy magas a koleszterin szintje, vagy alacsony a HDL („jó") koleszterin értéke.

 

Újszülöttként még 1-1,5 millimol/liter a koleszterinszintünk - ezt az értéket tornásszuk fel a civilizált életmódunkkal, és így növeljük a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.

 

A jelentés, amelyet a Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ (NCHS) bocsátott ki, a 6-19 éves gyerekek és kamaszok körében előforduló magas összkoleszterin-szintet, alacsony lipoprotein koleszterint (HDL) és a magas nem-HDL koleszterint vizsgálja. Arra jutottak, hogy a HDL (tehát védő) koleszterint alacsony mennyisége volt a leggyakoribb. A koleszterinszint normálistól való eltérése gyakoribb volt a kamaszok körében, mint a gyermekek esetében.

 

A koleszterin az egészségre veszélyt akkor okozhat, ha túl magas a vérben lévő koncentrációja, illetve az összkoleszterinen belül nem megfelelő arányban vannak jelen benne a koleszterin különféle típusai.

 

Részletek

A gyermekek és a kamaszok 7,4%-ának magas az összkoleszterin-szintje. A kutatók azt is kimutatták, hogy a túlsúlyos fiataloknak nagyobb valószínűséggel van problémájuk a koleszterinszintjükkel. Bár ezek a számok váratlannak tűnnek, az NCHS szerint időnként mind a három érték eltérést mutat a fiatalok körében.

A koleszterin értékeket a szívbetegségek indikátoraként szokták használni, és mivel a gyermekkori abnormális koleszterinértékek felnőtt korban is gyakran megmaradnak, az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság azt ajánlja, hogy figyeljék a gyermekek koleszterinszintjét.

 

- A magas koleszterinszint „járványa" egyre fiatalabb és fiatalabb embereket ér el – mondja Dr. Maan Fares, a Clevelandi Klinika kardiológusa (ő nem volt tagja ennek a kutatócsoportnak). - Az eredmények részben persze meglepetést okoztak, de nem voltak teljesen meglepőek, és sajnos az egészségtelen életmód számlájára írhatók – tette hozzá.

 

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20171202-amerikai-gyerekek-egy-reszenek-legalabb-egy-koleszterin-erteke-elter-a-normalistol.html