Shiitake: gyógyít, véd, akár az influenza elleni oltás? 2. rész

Nálunk legfeljebb termeszthető, de olcsó, ízletes és hasznos: megóvhat a rákos daganattól, jobbá teszi vérkeringésünket.

 

Hogyan fogyasszuk?

A shiitake frissen és nyersen vagy szárítva, porítva, őrölve fűszerként is ízletes. Sőt, aromája szárítva talán még erősebbé és jellegzetesebbé válik. A japán sushik kedvelt fűszere. Illata és íze egyaránt a fokhagymát idézi. A fehérjékben gazdag ételekre jellemző és csak nemrég megtalált ötödik alapíz, az úgynevezett umami ízérzetet kelti.


Valószínűleg nincs ázsiai szakácskönyv, amiben ne lenne legalább néhány shiitake gombával készült étel. Leginkább a wokban készült étkek ízletes alkotórésze, de akár önálló zöldségételt, fűszeres köretnek valót is készíthetünk belőle. Paprikával, hámozott paradicsommal, cukkínivel együtt párolva finom, de a variációk száma végtelen lehet.

 

Húshoz hasonló állagánál fogva húshelyettesítőnek is használhatjuk. Fűszerezésénél vigyázzunk, ne nyomjuk el a gomba saját ízét. Egyébként kellemesen harmonizál az általában zöldségekhez és húsokhoz használt európai fűszerekkel. A friss gombáról érdemes eltávolítani az esetlegesen kemény szárat.
Ha csak szárított gomba áll rendelkezésünkre, akkor ezeket felhasználás előtt mintegy fél-egy órával előbb áztassuk be meleg vízbe. Sütés-főzés előtt az áztatóvízből szűrjük le, a vizet nyomkodjuk ki belőle. A levet nem kell kiönteni, a benne lévő aromaanyagok levesek, mártások ízesítésére még jól jöhetnek. A szárított shiitake sötét színű, ezért olajban sütéskor például nagyon oda kell figyelni, nehogy gyorsan odasüljön.

 

A friss gombát levesek, pikáns szószok, tojás- és rizsételek készítéséhez használják, finom töltelék- vagy saláta-alapanyag. Salátában paradicsommal és mozarella sajttal nagyon finom, de jól illik hozzá a friss hagyma, a paprika is. A szárított gombaporból gyógyteát is készíthetünk.

 

Forrás: https://www.hazipatika.com

Szerző: Máriáss Márta