Tápanyaghiány, ami depressziót is okozhat

Milyen vitaminok védenek a depresszió ellen?

Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy minden élelmiszer, mellyel a testünket tápláljuk, az agyunkra - így a hangulatunkra - is hatással van. Több kutatás is bizonyította, hogy a depressziós tüneteket mutatók több tápanyagból is hiányt szenvednek, és ha ezeket a tápanyagokat pótoljuk, sokkal könnyebben tudunk megbirkózni a motiváció hiányával, a rosszkedvvel, az enerváltsággal, az alvászavarokkal, és egyéb olyan tünetekkel, melyek a depressziót kísérhetik.

 

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezet gyulladásait, a koleszterinszintet, védik a szívet és a vérereket, emellett pedig az idegrendszerünkre és az agyműködésre is rendkívül jó hatással vannak. Amennyiben nem jut elegendő ebből a fontos mikrotápanyagból a szervezetünkbe, akkor depressziós tünetek is kialakulhatnak: egy 2014-es kutatás szerint az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása megelőzheti, sőt javíthatja is a depressziót. Az omega-3 zsírsavakat pótolhatjuk étrend-kiegészítőkkel, de úgy is, hogy több zsíros halat, lenmagot vagy diót fogyasztunk.

 

A D-vitamin nemcsak a csontjaink egészségének biztosításában és az immunrendszerünk megfelelő működésében jászik szerepet, de a szerotonin, vagyis a "boldogsághormon" termelődését is segíti. Ez a hormon szükséges például ahhoz, hogy boldognak, kiegyensúlyozottnak és motiváltnak érezzük magunkat.

Sajnos, az emberek többsége D-vitamin-hiányban szenved, különösen nagy veszélyben vannak az idősebbek, a tinédzserek, a túlsúlyosak, a krónikus betegek, illetve azok, akik nagyon kevés időt töltenek a szabadban. A legegyszerűbben úgy biztosíthatjuk a szervezetünknek az elegendő D-vitamint, hogy naponta legalább 20-30 percet töltünk a szabadban, például munka előtt vagy az ebédszünetünkben sétálunk egy keveset.

 

A magnézium is szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez, de az izomgörcsök ellen is hatásos, valamint a normális vérnyomás fenntartásában is szerepet játszik. Egy 2006-os kutatás szerint a magnéziumhiány nagy szerepet játszik a depresszió, illetve az azzal kapcsolatos egyéb problémák, így az alvászavarok kialakulásában is. Magnéziumban gazdag ételek például a mandula, a banán, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a sötétzöld leveles zöldségek.

A szelénnek nemcsak az idegrendszer és az agyműködés megfelelő működésében van nagy szerepe, de a pajzsmirigyet is támogatja - ez pedig szintén fontos a mentális egészség megőrzéséhez. Egy 2015-ös, a Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint ha a vérben mérhető szelén szintje optimális, az a depressziós tünetek csökkenésével és jobb hangulattal jár együtt. Szelénben gazdag ételek a hüvelyesek, a csirke- és a pulykahús.

A B12-vitamin az idegrendszer működéséhez, a vörösvérsejtek termelődéséhez, az energikussághoz és egyéb fontos folyamatokhoz egyaránt szükséges. A B12-vitamin emellett egy olyan anyagcsere-melléktermék, a homocisztein szintjét is csökkenti, melyet korábban már összefüggésbe hoztak a depresszióval. A B12-vitamin pótlásával csökkenthetőek a tünetek a depressziós betegeknél is. B12-vitaminban gazdag ételek a tojás, a tejtermékek, a hús és a szárnyasok.

 

Forrás: Házipatika.com