A nyári melegben sokkal kevesebbet mozgunk, lassabban és nehezebben emésztünk, valamint kevésbé koncentrálunk. A magyar ember sokszor húst eszik hússal, pedig kézenfekvő lenne nyáron a hazai idénygyümölcsök és zöldségek nagyobb mértékű fogyasztása.
A nyári hónapokban szervezetünk mondhatni takaréklángon ég, ezért jobb, ha nem terheljük gyomrunkat nehéz, zsíros ételekkel. A táplálkozáshoz hozzátartozik az is, hogy a nyári melegben fokozott a szervezet folyadékigénye, ezért a napi legalább két liter folyadéknál jóval többet is érdemes ilyenkor elfogyasztani.
Ki tudja, miért, de a strandok talponállói még mindig nem fogytak ki a tejfölös lángos-, mustáros kolbász-, sült krumpli-, hamburger- és pizza kínálatukból, pedig lássuk be, a rekkenő forróságban korántsem egy megterhelő lakoma az ideális választás, ráadásul a diétánknak sem igazán kedvez.
Nyáron valamelyest másképpen táplálkozunk, mint az év egyéb évszakaiban, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, ráadásul az idényzöldség és gyümölcs remek lehetőségeket kínál, hogy megszabaduljunk felesleges kilóinktól, és rostokban gazdag, valamint alacsony kalóriatartalmú étkezést folytassunk.
A zamatos és színes zöldségek és gyümölcsök sokoldalúan felhasználhatók, mennyeien kombinálhatók húsokkal, a tenger gyümölcseivel vagy öntetekkel és akár egymással is. Fogyasszuk tehát őket frissen párolva, grillezve, aszalva vagy szárítva, kétségtelenül érezni fogjuk a könnyű nyári étkezés áldásos hatását.
Hiába a sok nyers zöldség- és gyümölcscsoda, még nyáron sem ajánlatos csupán hideg ételeket fogyasztani, hiszen ezzel gyengíthetjük az immunrendszerünket és a lépünket. Ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra.
A nyári meleget és a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, ezért fokozottan ügyelnünk kell a főzés és tárolás körüli higiéniára. Ne vegyük tehát félvállról az alábbi élelmiszer-biztonsági rendszabályokat:
A zöldségeskertek csak úgy kicsattannak a színes és zamatos termésektől. A szezon legnagyobb adománya kétségkívül az uborka és a tök házasságából született cukkini, amely puha héjában rejtett tápértéke és sokoldalú használhatósága miatt méltán népszerű a háziasszonyok körében.
Készíthetünk belőle hideg krémlevest vagy fasírtot, tálalhatjuk köretként, ránthatjuk és párolhatjuk, de a zsenge terméseket még akár nyersen is fogyaszthatjuk. De most van a szezonja az A- és C-vitaminban és ásványi sókban gazdag padlizsánnak, patisszonnak, sütőtöknek, sóskának és spenótnak.
Továbbá ilyenkor érik a piros és zamatos, likopinban gazdag paradicsom, az egyik legfontosabb vitaminforrásunk, a karotint tartalmazó sárgarépa, a lecsónk nélkülözhetetlen összetevője, a B-vitaminban gazdag paprika, a fehérjebombaként emlegetett puhabab és a C-vitamint, foszfort, valamint vasat tartalmazó egyik fontos strandkellék, a csemegekukorica.
De táplálkozási érték szempontjából az uborka sem utolsó, hiszen értékes magnézium-, kálium-, vas-, foszfor- és káliumforrás, ezenkívül kedvezően hat a gyomor működésére és kiváló vízhajtó hatású. Az éltető zöldségek nyári konyhánk nélkülözhetetlen kellékei. Készítsünk tehát ízletes fogásokat.
A nagy forróságban jóval több folyadékra van szükségünk, mint máskor. Ha már unjuk az állandó vízivást, fogyasszunk lédús gyümölcsöket a szezon kínálatából. A folyadékot étel formájában is magunkhoz vehetjük, készítsünk az aromás gyümölcsökből frissítő, hideg krémleveseket vagy mennyei fagylaltokat és színes, zamatos gyümölcssalátákat.
A toplistás nyári gyümölcsök közé tartoznak az ásványi anyagokban, flavonoidokban és C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsök, mint a málna, szeder, ribizli, de hasznos rostokat és vitaminokat tartalmaz a nyári alma, a körte és az őszi-, valamint sárgabarack is.
Használjuk ki a nyár adományait, és készítsünk változatos, pehelykönnyű nyári csemegéket.
Forrás: http://www.egeszsegtukor.hu/nyar/taplalkozas-a-nyari-honapokban.html