Táplálkozási hibák: 5 étel, amit helytelenül fogyasztunk

Ne egészben, hanem őrölve, semmiképpen ne tejjel, átzatás után, felkeverve, és nem szénné égetve - 5 étel, amely fogyasztásánál érdemes odafigyelni a mikéntre.

Lenmag

 

Ez a kis magocska rengeteg egészségügyi előnyt rejt magában: magas a rosttartalma, sok szívvédő omega-3 és lignan van benne, ezek olyan fitokemikáliák, amelyeknek rákmegelőző hatásuk van. Mi a kulcsszó? Hogy magában rejt. A szervezetünk nem képes megemészteni a teljes lenmagot: ha beleszórunk egy marékkal a reggeli smoothie-ba vagy a joghurtba, akkor még nem jutunk túl messze az egészséges táplálkozás területén.

Katherine Zeratsky, a Mayo Clinic dietetikusa szerint a legtöbb szakértő azt ajánlja, hogy őrölve együk a lenmagot. Eleve őrölt lenmagot vegyünk, vagy szórjuk bele a kávédarálóba vagy kézi őrlőbe, de semmiképpen se húzzuk le a vécén a lenmagot a lehetséges egészségügyi előnyeivel együtt.

 

Fekete tea

 

Az amerikaiak több teát isznak, mint valaha – egy piackutatás szerint csaknem 20%-kal többet, mint 2000-ben. A magyarok is szívesen isszák  a különböző fajtájú teákat, nyáron hidegen is. Szerencsére nálunk nem szokás, de azért érdemes tudnunk róla: ha tejet töltünk a fekete teához, akkor az ugyan nem befolyásolja a tea antioxidáns hatását, ám tönkreteheti a szív- és érrendszerre gyakorolt előnyeit. 

 

A tejfehérje összekapcsolódik a teában található katekinnel, amelynek hatására ezt a hasznos növényi hatóanyag a szervezetben nehezebben szívódik fel. Mi maradjunk csak az üres vagy citromos változatnál.

 

A teljes kiőrlésű gabonák és a bab

 

A teljes kiőrlésű, nem finomított gabonák és a szárított bab fitátoknak nevezett antioxidáns összetevőket tartalmaznak, amelyek az ételben lévő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz kapcsolódhatnak, és így megakadályozzák, hogy a szervezetben felszívódjanak -  magyarázza Del Coro. „A teljes gabonaszemeket, amelyeken még rajta van a külső réteg (a korpa), mint például a tönkölybúza, a cirok, a búza, be kell áztatni egy éjszakán át, hogy kiengedje a fitátokat” – mondja a szakértő.

„Ám ezt ne alkalmazzuk a félig finomított vagy a hántolatlan típusoknál, mint például a fényezett árpánál vagy az instant zabnál.” Ráadásul azon kívül, hogy segít hozzáférni a lehető legnagyobb mennyiségű tápanyaghoz, például a vashoz vagy a cinkhez, a beáztatás kevesebb munkát ad az emésztőszerveinknek.

 

Joghurt

 

Ismerős az a folyadék, ami gyakran megtalálható a joghurt tetején? Amit sokan kiöntenek a mosogatóba? Ez az író, ami tartalmaz fehérjét és B 12 vitamint is olyan összetevők mellett, mint a kalcium és a foszfor – mondja Haas. Ahelyett, hogy az írót kiöntjük, inkább gyorsan keverjük össze a joghurttal, hogy az összes jótékony hatását élvezhessük.

Egy másik tény, amit érdemes megjegyezni – mondja Haas – nem tapasztalhatjuk meg a joghurt probiotikus hatásait, ha meleg ételbe főzzük bele, mint például a csirke curry vagy a marinált bárány. „Az élő és aktív kultúrák nem tűrik a hőhatást, és elpusztulnak a főzés során” – magyarázza a szakértő. „Bár még így is megmarad benne a fehérje, a kalcium és a D-vitamin.”

 

Grillezett hús

 

Mindenki szereti a nyári barbecue-t, de legyünk óvatosak ezekkel a „tökéletesen megszenesedett” hússzeletekkel, mondja Tanya Zuckerbrot New York-i dietetikus. „A magas hőmérsékletű sütőn, nyílt lángon grillezett hús növelheti a rák kockázatát” – mondja.

 

Zuckerbrot a Natrional Cancer Institute-ra (Nemzeti Rák Intézetre) hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy két potenciálisan rákot okozó vegyi anyag – a heterociklikus aminok (HCA) és a policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) – akkor alakul ki, amikor a húsokat olyan magas hőmérsékletű módszerrel készítik el, mint a faszéngrillezés. „Ne a szín alapján ítéljük meg, hogy biztonságosan átsült-e a hús” – mondja Zuckerbrot, „akár használhatunk ételhőmérőt is, amely megmutatja, hogy a hús elérte-e már a biztonságos belső hőmérsékletet, de ha elég időt töltött a hússzelet a parázs felett, akkor át kellett sülnie.”

Forrás: szivderito.hu