Tavaszi immunerősítés

Bár most már kecsegtet minket a tavasz az érkezésével, még mindig sokan szenvednek különböző légúti betegségekben, és az influenza szezonnak sincs még vége. Tél végén, tavasz elején már nehezebben birkózunk meg a fertőzésekkel, könnyebben elkapjuk a betegségeket. Különösen igaz ez a gyerekekre, akik közösségbe járnak – és testvérkéikre is.

Bár most már kecsegtet minket a tavasz az érkezésével, még mindig sokan szenvednek különböző légúti betegségekben, és az influenza szezonnak sincs még vége. Tél végén, tavasz elején már nehezebben birkózunk meg a fertőzésekkel, könnyebben elkapjuk a betegségeket. Különösen igaz ez a gyerekekre, akik közösségbe járnak – és testvérkéikre is.

 

Érdemes tehát az immunrendszert erősíteni nemcsak ősszel, de tavasszal is, és ennek sokféle módja van.

 

A jó immunrendszer alapfeltétele a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag egészséges táplálkozás, bőséges folyadékbevitel. Sajnos ez közösségekben nem mindig valósul meg, de otthon érdemes odafigyelni gyermekünk étrendjére, ivására. Naponta legalább egy- másfél liter folyadékot el kellene fogyasztani egy kisgyereknek is, ez leginkább ásványvíz, gyümölcstea, vagy gyógytea, természetes gyümölcslé legyen. Naponta fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget. Fontos a levegőn eltöltött idő is. Minden nap- persze, ha nem különösen zord az idő- töltsünk el 1-1,5 órát a szabad levegőn. Nemcsak szeretnek a gyerekek kint játszani, de segít is, hogy kevésbé legyenek betegesek, ha nem lázasak, hamarabb gyógyuljanak. Sokszor a köhögés is kevesebb, ha levegőn van a gyermek ( ezt érdemes megfigyelni. Kruppos, ugató köhögéssel küzdő betegeknek kifejezetten jót tesz a hűvös levegő).

 

Az olyan kisbabáknak, vagy akár nagyobb gyerekeknek, akik rossz étvágyúak, nehezen esznek, remek immunerősítő hatásuk miatt ajánlott a probiotikumok fogyasztása. Ezek a termékek nem csak az immunrendszert képesek a bélrendszeren keresztül támogatni, hanem a gyermek étvágyát is rendezhetik. Vannak olyan készítmények is, amelyekkel nem csak a probiotikumról gondoskodhat a szülő, hanem a vitaminpótlásról is.

 

Az olyan gyerekek számára, akik egyik fertőzésből a másikba esnek, érdemes immunerő készítményeket adni. Ezek többsége vényköteles, orvosánál, gyógyszerészénél érdeklődhet ezekről. Az immunerősítők olyan készítmények, amelyek azon baktériumok alkotóelemeit tartalmazzák, amelyek a leggyakrabban előforduló gyulladásokat (arcüreg-, középfül-, tüdőgyulladást) okozzák.

 

Néhány tea is tele van jótékony hatású, immunerősítő összetevőkkel. Lehet kapni kifejezetten immunerősítő teakeveréket, a vörös tea (Rooibos tea) pedig már csecsemőknek is adható, édesítés nélkül is nagyon kellemes ízű.

 

Egyéb gyógynövény eredetű termékeket is használhatunk. Az Echinacin szirup, grapefruit magolaj (gyermekeknek a nem keserű ízűt válasszuk) és teafaolaj megelőzésre, de betegségek kezelésére is alkalmas.

 

A méz, propolisz csecsemőknek nem adható, de ha a gyermek biztosan nem virágpor allergiás, és szívesen elfogadja, adjunk bátran. A méz kiváló szénhidrát forrás, gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, fontos enzimeket és szerves savakat tartalmaz.

 

Antibiotikum szedése után mindenképp, de egyébként is indokolt ősszel és tavasszal bélflóra regeneráló szert  szedni, mert az ép bélflóra az ép immunrendszer alapfeltétele.

 

Mivel a gyümölcsök vitamintartalma tél végére már csak töredéke annak, ami ősszel volt, és a betegségek leküzdésében is jó segítség lehet, érdemes multivitamint, C vitamint szedni még 2-3 hónapig. Szerencsésebb, ha természetes, nem szintetikus eredetű vitamint adunk a gyermeknek. A csipkebogyó közismerten nagyon magas C vitamin tartalmú, de a kivi, citrusfélék, savanyú káposzta, fekete retek is.

 

A csipkebogyót hideg vízben, egy éjjelen át áztassuk, utána kell elfogyasztani.

 

A fokhagyma az egyik legjobb természetes antibiotikum. A növények komplex formában tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat, így egymás hatását erősítve jobban felszívódnak és hasznosulnak, mint a szintetikus készítmények.

 

Nemsokára kibújik a medvehagyma, sokféle formában fogyaszthatjuk azt is. Igazi csodanövény, 12x erősebb vér és májméregtelenítő, gomba és baktériumölő hatású, mint a fokhagyma. tehetjük vajkrémbe, levesbe, salátába, fagyaszthatjuk is, cseppeket is készíthetünk belőle.

 

A friss növényi csírák, zabpehely, növényi magvak, sőt a csicsóka, sárgarépa, sütőtök és zeller is szintén magas tápértékűek!

 

A gyerekek nem mindig fogyasztják szívesen a zöldséget és gyümölcsöt, de vidám színes salátákkal, gyümölcssalátákkal meg lehet hozni a kedvüket, főleg ha ők készíthetik el.

 

A homeopátia szintén jó segítség a baktériumok és vírusok elleni védekezésben. Jószerivel mellékhatásmentes, szelíd gyógymód, az édes golyócskákat a gyermekek szívesen fogadják, jól reagálnak a homeopátiára.

 

Szép tavaszt és jó egészséget kívánunk az egész családnak!

 

 

Forrás: gondolkodjegeszsegesen.hu