Téli öltözködés - Egészségvédelem óvodásoknak

A zimankós téli időjárás megviseli az emberi szervezetet, különösen a kisgyerekekét. Ezért most is nagyon fontos a célszerű öltöztetés! Vannak érzékenyebb, fázósabb kicsik, akikre ilyenkor fokozottan kell ügyelnünk, de a túlöltöztetés veszélyei is felléphetnek, ami szintén káros lehet. Gyakorta hallom szülőktől: ”megint beteg a gyerekem, pedig úgy felöltöztetem”.

Valóban szükséges téli időszakban a réteges, meleg ruházat, de a nagy féltésből fakadó túlöltöztetés az ellenkező hatást válthatja ki a gyermek szervezetéből /leizzad, mozgása a sok ruha miatt korlátozódik, cipő, csizma elszorítja lábát a több zokni miatt, ezért hamarabb érzi, hogy fázik a lába, a széltől gyorsabban kialakul a hidegérzete /.

 

Mi a réteges öltözködés előnye?

 

A jó hőszigetelés, a kis súly /gyermek testsúlya/ és a változó hőmérséklethez való alkalmazkodás lehetősége. Több darabból álló, külön-külön cserélhető, ha hidegebb van, pótlásként napközben is felvehető, pl. az óvodában is egy vékonyabb pulóver.

 

Fontos ilyenkor a ruházat anyaga is, hisz a műszálas ruhaneműk gátolják a párolgást, a jó hővezetővé váló holmik elősegítik a meghűlést, ami ellen éppen védeni szeretnénk a gyerekeket. A pamutból készült trikó, póló vagy kising ilyenkor jó viselet télen és a pulóver, nadrág is jobb szolgálatot tesz, ha természetes alapanyagból készült.

 

A felső ruházatban célszerű a gyapjú a vízhatlan külsejű, bélelt, kapucnis kabát, anorák vagy a vállpántos nadrág és dzseki együttese. A pamut kisnadrágra jó viselet egy /ha fázósabb kicsink/ szintén pamut harisnyanadrág és esetleg csizmába való zokni, ami az oviba érkezéskor levehető. A téli cipő, csizma ne legyen se túl nagy, sem túl kicsi, különösen fontos, hogy szélesebb orra legyen, ne gátolja a lábujjak mozgását.

 

A fej és a nyak védelmére vagy a kényelmes mindkettőt védő, gyapjú téli sapka, vagy olyan sapka-sál együttes, amely megvéd a hidegtől, de nem túl vastag. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a gyermekek melegigénye egyéni, alkatuk szerint változó, más és a szülők ismerik a legjobban- ezért jó, ha többek között ezt is megbeszélik az óvó nénivel. Így érhetjük el közösen, hogy az oviba járó gyerekeknek biztosítjuk az egészség megőrzéséhez szükséges feltételeket!

 

 Néhány gyakorlati tanács a téli egészségvédelemre

 

-         Az időjárásnak megfelelő öltözködés.

-         A hótól átnedvesedett ruházat lecserélése.

-         A hideg ellenére is rövidebb kinti levegőzés a szabadban.

-         Egészséges táplálkozás / gyümölcsök, zöldségfélék, különösen hagyma, fokhagyma vírusölő hatása intenzívebb/.

-         Gyakoribb kézmosás

-         Kerülni a fertőző, influenzás környezetet.

-         Pihenés

 

 

Hová tegyem a sapkát?

 

/magyar népi mondóka/

 

Hova tegyem a sapkát,

hogy megleljem reggel,

reggel,

mikor a nap felkel?

 

Tedd ide, tedd oda,

tedd az ágylábára,

ott megleled reggel,

mikor a nap felkel.

 

Forrás: http://ovisvilag.blog.hu/2009/01/12/teli_oltozkodes_egeszsegvedelem_ovodasoknak