Tippek tavaszi fáradtság ellen

Végre megérkezett a tavasz! A természet csúcsteljesítménnyel fejlődik, a hőmérséklet nő, a napok pedig egyre hosszabbak – alig várjuk, hogy a meleg tavaszi napsütésben kertészkedjünk. De ahelyett, hogy kivirágoznánk, mint a természet, sokan közülünk folyamatosan kimerültek – a tavasszal a tavaszi fáradtság is megérkezett.

 

A tavaszi fáradtság bárhogy is nézzük, nem egy betegség, de a test jellegzetes alkalmazkodási feladatai okozzák. A hőmérséklet emelkedése, és az új fényviszonyok miatt a testünknek meg kell változtatnia a hormonháztartásunkat és anyagcserénket. Amikor a nap hosszabb ideig süt, testünk feltöltődik boldogság hormonnal, szerotoninnal. Ezzel egy időben, az alvásért felelős hormon, a melatonin, csökken a szervezetben. Ezek a változások nagyon sok energiát vesznek el a szervezettől  – és amíg a hormonháztartás nem áll vissza egyensúlyba, fáradtnak, és levertnek érezzük magunkat.

 

A fáradtság másik oka a hőmérséklet emelkedése. Meleg hatására az érrendszer kitágul, a vérnyomás esik. Szerencsére az alkalmazkodás ebben az esetben három héten belül lezajlik. Annak érdekében, hogy leküzdje a tavaszi fáradtságot, és a legjobbat hozza ki belőle, összegyűjtöttünk Önnek pár tippet, hogy szervezetét hogyan juttassa új energiához:

 

1. Igazítsa biológiai ritmusát a naphoz.

 

A megnövekedett alvásigény ellenére se maradjon tovább az ágyban. Jobb, ha korán kel, a nappal együtt. A napfény hatására szervezete elkezdi termelni a szerotonin boldogsághormont, és csökkenti az alváshoz szükséges hormont a melatonint. Ez átsegíti a szervezetét a hormonális változásokon, és újra jó formába lendül.

 

2. Igyon sok vizet!

 

A vérnyomás esése miatt néha fáradtnak és gyengének érezheti magát. Ha több folyadékot iszik, újra normál értékre növelheti a vérnyomását. A víz úgymond hígítja a vérét, így nagyobb folyadékmennyiség áramlik a véráramon át. És ez végül normál szintre emeli a vérnyomását.

 

3. Sport a szabadban

 

Próbálja meg legyőzni gyengébb énjét, és sportoljon olyan gyakran a szabadban, amilyen gyakran csak lehet. Nem számít, hogy gyalogol, fut, vagy biciklizik. A sport serkenti a vérkeringést, és erősíti az immunrendszert. Minden végtagját tegye ki napfénynek, hogy testét olyan sok természetes fény érje, amennyi csak érheti, hogy szervezete feltöltődjön szerotoninnal.

 

4. Meleg és hideg zuhany

 

A váltakozó hideg és meleg zuhany serkenti a vérkeringést, és segíti szervezetét, hogy hozzászokjon a változó hőmérséklethez. Egy reggeli hideg zuhany után biztosan felébred. Fontos, ha váltózuhanyt vesz: mindig a hideg vízzel fejezze be a zuhanyzást.

 

5. Egészséges, könnyű ételek

 

Annak érdekében, hogy ne terhelje szervezetét, étkezzen zsírszegényen, ne egyen nehéz ételeket, és ossza fel étkezéseit több kis adagra. Mivel szervezetének több vitaminra és fehérjére van szüksége, töltse fel szervezetét friss gyümölcsökből, zöldségekből, és teljes kiőrlésű termékekből álló étrenddel.

 

Forrás: http://www.gardena.com/hu/garden-life/garden-magazine/tippek-tavaszi-faradtsag-ellen/