Tőzegáfonya – a tél vitaminbombája

Egészséges, ízletes, számos felhasználási lehetőséggel! A tőzegáfonyát (Vaccinium macrocarpon) különböző módon lehet fogyasztani. Salátákba, desszertként, gyümölcslé formájában, de lekvárnak is kitűnő. Az apró bogyók hatalmas erőt rejtenek magukban.

 

Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezek segítségével pedig a téli betegségek is könnyebben legyőzhetők. Ezen túl a vörösáfonya dekorációnak is kiváló. Tudja, hogy honnan származik ez a gyümölcs, és miért így hívják?

 

A tőzegáfonya Észak Amerika keleti részéről származik, ahol már az őslakosok is értékelték pozitív hatásait. Már akkor felismerték, hogy tele van ásványi anyaggal, és ismerték gyógyító tulajdonságait. Amikor a telepesek Észak Amerikába érkeztek, az őslakosok megmutatták nekik, hogyan tudnak életben maradni, illetve az őshonos növényeket. A telepesek ezt a növényt „Crane Berry”-nek, vagyis „daru madár bogyónak” nevezték el, mert a növény virága a szélben úgy mozgott, ahogy a daru madár bólogat. Az első hálaadás ünnepségen 1621-ben állítólag már tőzegáfonyával szolgálták fel a pulykát. Ez volt a kezdete Amerika egyik legfontosabb tradíciójának, és a legtöbb amerikai azóta sem tudja elképzelni, hogy a pulykát hálaadáskor tőzegáfonya nélkül egye.

A tőzegáfonya rendkívül egészséges. Nagyon sok vitamint és antioxidánsokat tartalmaznak, pl. csersavat. A csersav meggátolja azon baktériumok terjedését, amelyek a húgyhólyag gyulladását okozza. A tőzegáfonya leve kitűnően véd a garat- és a gyomortáji fertőzések ellen, mivel serkenti a szalicilsav, a szervezet saját gyulladáscsökkentő termelését.

Jelenleg több mint 170 különböző tőzegáfonya fajta létezik. A gyümölcs a bogyós növények családjába tartozik, mint a vörösáfonya és kék áfonya. A tőzegáfonya alacsony cserje, amely a talajon elterül. Az érett gyümölcsök színe piros, fényes, méretük egy kisebb cseresznye mérete. Húsa kemény, íze fanyar, gyümölcsös. A szüret ideje szeptembertől novemberig tart. A tőzegáfonya betakarításának két módja van.

Száraz szüretelés


Gépek távolítják el a bogyókat óvatosan a szárukról. Szállítószalag segítségével kerülnek a konténerbe. Az ilyen módon szüretelt áfonyát friss gyümölcsként értékesítik a piacokon.

Nedves szüretelés

A legtöbb áfonya nedvesen szüretelt. A földeket elárasztják, így a bogyók leesnek a cserjékről. Minden bogyó négy légkamrával rendelkezik, így fennmaradnak a víz felszínén. A nedves szüretelésű tőzegáfonyát gyümölcslének, lekvárnak vagy szószokhoz használják fel.

A tőzegáfonya C, B, E, K vitaminokat és vasat, magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz. Szóval induljon, és vásároljon magának a piros vitaminbombákból. Vásárláskor vegye figyelembe: egyes gyümölcsöket édesítve, így sokkal magasabb kalóriatartalommal értékesítenek. A legjobb, ha nem aszalt, hanem friss gyümölcsöket vásárol – több vitamint és kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az aszalt változatok.

 

Forrás: http://www.gardena.com/hu/