Zöldségekkel a zöld hályog ellen

Bár a zöldhályog egyelőre gyógyíthatatlan szembetegség, a zöld növények, a nitrátban gazdag élelmiszerek és a szemorvosi ellenőrzés segíthet a betegség megelőzésében, illetve korai felismerésében.

Világszerte a glaukóma (zöld hályog) nevű betegség a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb oka. A negyven év feletti lakosság körében 50 emberből egyet érint ez a betegség Nagy-Britanniában, és ez az arány 75 év felett megötszöröződik. Amerikában csaknem 3 millió embert sújt a glaukóma, akik közül 120 ezer fő el is vesztette a látását.

 

Maga a zöld hályog egy alattomos, folyamatosan romló állapot, amely a látóideget károsítja. Gyakori, hogy a tünetmentesség miatt a beteg csak a már előrehaladott látásromlása esetén keresi fel a szemorvost. (A betegségről tudni kell, hogy ha más szemészeti betegség nem kíséri, akkor elsődleges, ha igen, akkor másodlagos zöld hályogról beszélünk, amely a csarnokzug felépítése alapján nyílt zugú és zárt zugú lehet.)

 

Az előjelek időben kiderülhetnek

 

Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa szerint a rendszeres szemvizsgálattal már korai stádiumban felismerhető a glaukóma, és így a látás is megmenthető. Akik valamilyen szempontból veszélyeztetettek, évente érdemes szemészeti szűrésen részt venni, ugyanis van két jel, amelynek megléte felhívhatja a figyelmet erre a kórra. Az egyik a látóideg speciális elváltozása, a másik a magas szemnyomás.

 

Fontos a nitrátbevitel

 

Amerikai kutatók szerint a zöld növények és a nitrátban gazdag élelmiszerek csökkentik a zöld hályog kialakulásának kockázatát. A 26 évig tartó kutatásba csaknem 64 ezer embert vontak be, akik valamennyien elmúltak 40 évesek és korábban nem állapítottak meg náluk nyílt zugú zöld hályogot.

 

A résztvevőket öt csoportra osztották, amelyek közül az első csoport napi 240 mg nitrátot, az ötödik pedig 80 mg-ot vitt be. A vizsgált időszak végére 1483 esetben diagnosztizáltak nyílt zugú zöld hályogot, és az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb nitrátot fogyasztó csoportnál 20-30 százalékkal alacsonyabb volt a betegség kialakulásának az esélye.

 

Nitrát tartalmú élelmiszerek

 

A nitrátion a kutatók szerint segít magasan tartani a vér oxigéntartalmát, épp ezért csökkenti az érszűkületet, a vérnyomást és megelőzheti a veszélyes véralvadási folyamatokat. Különösen egy növény rendelkezik a zöld hályog megelőzésének szempontjából kiemelkedő tulajdonságokkal: a kelkáposzta. További élelmiszerek, amelyeket magas nitrát tartalmuk miatt érdemes gyakran beépíteni az étrendbe: káposzta, zöldsaláta, spenót, zöldbab, retek- és gyökérfélék.


Kinek ajánlott a rendszeres szemészeti szűrés?

  • Akiknek a családjában már előfordult ez a betegség.
  • Akik egyéb betegségük miatt szteroidtartalmú készítményeket szednek.
  • A dializált és a transzplantált vesebetegeknek.
  • A 40 év felettieknek.

 

Forrás: Oxygen Medical   - házipatika.hu